Fransa'da scooter referandumu 

Fransa'da scooter referandumu 

Fransa'nın başkenti Paris'te yaşayanlar, elektrikli scooter kiralama hizmetinin geleceğini belirleyecek referandum için oy kullanıyor. Aynı sorunu yaşayan İstanbul ve Türkiye’nin diğer büyük şehirlerinde henüz bu çapta bir adım atılmadı. 

Fransa'da scooter referandumu 
16px
24px
02.04.2023 15:04
ABONE OLgoogle

Paris Belediyesinin girişimiyle kent sakinleri yaklaşık 200 noktada yerel saatle 09.00-19.00 arası, elektrikli scooter kiralama hizmetine "evet" veya "hayır" demek için oy kullanacak. 

Fransa'da 2,5 milyon kişi elektrikli scooter hizmetinden yararlanırken, Paris'te Lime, Dott ve Tier isimli şirketler ayda yaklaşık 400 bin kişiye elektrikli scooter kiralama hizmeti veriyor. 

Paris'in banliyösünde yaşayan ve referandumda oy kullanacak olan Juline, elektrikli scooterlere karşı olduğunu belirterek, "Her yerde elektrikli scooter var, parklarda, yollarda ve kaldırımlarda." dedi. 

TÜRKİYE’DE DE DURUM İÇ AÇICI DEĞİL 

Başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin birçok yerinde elektrikli scooter sorunu büyüyerek devam ediyor. Özellikle yayaların kullandığı kaldırımları işgal etmesi ve trafikte kazalara neden olması en büyük sorun. 

İstanbul'daki scooter sorununa ilişkin bir hamleler daha önce Kadıköy ve Ataşehir Belediyesi'nden gelse de ülke genelinde bir karar çıkmadı. 

YAYA HAKKINI SONUNA KADAR KORUYACAĞIZ 

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, ocak ayında sosyal medya hesabından “kaldırımları işgal eden elektrikli scooterlerin yasal olan rakama indirilmemesi durumunda, Kadıköy’deki scooterler toplatılacak” dedi. 

Bu paylaşımın ardından ikinci uyarıda bulunan Belediye Başkanı şunları söyledi; “Tekrar ediyorum; biz yaya öncelikli bir belediye anlayışını benimsiyoruz. Kadıköy'de kontrolden çıkan scooter sayılarının bu hafta sonundan itibaren yasal sayıya inmesini bekliyoruz. Aksi takdirde scooterleri toplayacağız.” 

Şerdil Dara Odabaşı, sosyal medya hesabından verdiği mesajlara karşılık bulamayınca dediğini yaptı ve "Ekiplerimizle sabah itibarıyla scooter denetimlerimiz başladı. Uygunsuz park eden, yaya geçişini engelleyen scooterleri kaldırıyoruz. Yaya hakkını sonuna kadar koruyacağız." notunu paylaştı. 

İstanbul’da Ataşehir Belediyesi ’de, “elektrikli scooter sayısının kontrolsüz artışı” gerekçesiyle kaldırımlara konulan scooterleri toplatma kararı aldı.  

Ataşehir Belediyesi’nin sosyal medya hesabından ocak ayında yapılan açıklama şöyle oldu: “Değerli komşularımız, elektrikli scooter sayısının kontrolsüz artışı dolayısıyla kaldırımlar yayaların yürüyemeyeceği duruma geldi. Yasal sayının üzerindeki scooterler cadde ve sokaklardan kaldırılmadığı takdirde yarın (bugün) sabah itibarıyla zabıta ekiplerimiz tarafından toplanacak.”  

patronlardunyasi.com 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde